Levensbeschrijving van Jacques Ringel

 
Jacques woonde tot zijn trouwen  in 1955 in Amsterdam. 
Vanaf zijn kindertijd was hij bezeten van toneel, poppenkast spelen, verhalen en gedichten schrijven.
Later kon hij als regisseur veel van zijn talenten hierin kwijt. Hij regisseerde meerdere gezelschappen  in Amsterdam en in Noord Holland. Daarnaast studeerde hij glansrijk af als een van de eerste logopedisten.
 
In Beverwijk kreeg hij de kans om op 25 scholen kinderen die spraakles nodig hadden  les te geven. Ook startte hij een prive-praktijk met prachtige resultaten. De luchtverontreiniging van de Hoogovens deed ons verhuizen naar Klarenbeek in 1967. Daar kreeg hij bij de Gemeente Voorst een vaste aanstelling als logopedist. Jaren lang reed hij met zijn "logo-mobiel" alle scholen van de Gemeente af. Daardoor heeft hij heel veel kinderen kunnen helpen.
 
Een grootschalig onderzoek naar de invloed van de TV op het schoolresultaat was baanbrekend. Niet aangesloten bij het "logopedisten platform" werd hem deze actie niet in dank afgenomen. Jacques verkoos zijn eigen weg!
Wij zouden een theater beginnen in onze verbouwde boerderij in Klarenbeek. Plannen die al in een vergevorderd stadium verkeerden en waarvoor de goedkeuring vanuit Den Haag al was verkregen werden door de Gemeente Voorst tegen gehouden  met de woorden: van ons hoeft u geen medewerking te verwachten, wij voelen niets voor cultuur.
 
 
In 1969 verlieten wij Klarenbeek en vestigden ons in Apeldoorn.
Hier begon Jacques weer een prive-praktijk. Hij verzorgde ook wekelijks een gedichten-column in de Stedendriehoek ( een gratis huis-aan-huisblad), maar wel met een heel grote oplage in 3 steden.
Zijn dichterschap gebruikte hij om actuele gebeurtenissen kritisch, maar soms ook humoristisch in dichtvorm te verwoorden. Zijn boodschap, zoals hij dat noemde, kwam nu in educatieve vorm tenminste achter de voordeur. Hij verkoos dit boven het elitaire dichterschap. Overigens heeft hij in heel Nederland zijn gedichten als voetstappen achter gelaten.
 
Het oorlogsverleden uit zijn jeugd (zijn vader was Jood) heeft een groot stempel gedrukt op zijn werk. Getuige zijn ontroerende 4 Mei gedichten. Als therapeut, logopedist en warm voelend mens, kan zijn leven met recht zinvol genoemd worden.


Mijn vraag is: leeft U nog? Bent U Rita de Graaf? Als u nog leeft: herinnert U zich mij nog, van de Watergraafsmeer?


wout woltz
w.woltz@kpnmail.nl
zondag 05 juni 2022
Geachte mevrouw De Graaf,

Voor mijn website literairzutphen.nl wil ik graag een lemma schrijven over Jacques Ringel. Ik heb alleen wat vragen. Kunt u mij helpen?
Ik zou graag weten:
-Is hij geboren in Amsterdam?
-Klopt het dat hij in 1969 gedichten begon te schrijven voor De Stedendriehoek?
-Tot wanneer bleef hij dit doen?
-Heeft hij naast Gaandeweg, Elk lichtjaar liefde?, Op leven en dood, Snapshots van de samenleving en Tot hier en nog verder nog andere bundels gepubliceerd?
-In welk jaar zijn de twee laatstgenoemde bundels verschenen?
In de hoop van u te mogen horen,

Zon op al uw wegen,

Hans Heesen


Hans Heesen
hans.heesen@gmail.com
woensdag 09 december 2015
* Naam:
   Email:
* Reactie:


* Verplicht veld